Analys Folkpartiet - den ståndaktige soldaten
01.03.2014 10:46
Folkpartiet liberalerna ligger ganska stabilt runt 5% nivån i opinionen, +/- några tiondelar. Man frågar sig lite vem som är den typiske folkpartisympatisören? medelklasstjänstemannen? läraren? småföretagaren? borgerliga frihets törstande i allmänhet? borgerliga feminister? Europavänner? Eller kanske en mix av dessa? Folkpartiet känns inte helt bekväma i den moderatdominerande tvångströja som alliansen blivit. Kan nog ses tendenser till en önskan av en mer fristående roll och vissa sneglande blickar mot socialdemokratin som man nog står närmare i vissa av den politiska palettens ämnesområden.
Folkpartiet avviker från allianskollegerna i sin omaskerade syn på Europapolitiken, Nato-medlemskap och Euron. Partiet är öppet och uttalat positvt till europasamarbetet och ser gärna ett Svenskt men även Finskt inträde i Nato. Går man in på partiets hemsida, www.folkpartiet.se, en ganska trevlig och lättnavigerad sida så får man snabbt ett grepp om partiets huvudfrågor: skolan, jämställdhet, integration, europa samt företagande och jobb. Klickar man lite mer ingående på ämnesområden tex försvaret så särskiljer sig partiet som ett av få som i allafall preciserar något sånär konkret vad gäller storlek och nivå på tex arme´n och hur man ser på personalförsörjningen.
Partiets raka besked inom diverse politikområden är en skön omväxling mot andra partiers floskler och snömos i många politiska ställningstaganden. Man ser ganska snabbt vad partiet tycker och vill i politiken. Politiken ger en bild av ett liberalt och konkret parti som vet vad det vill. Frågan är bara om väljarna vill det samma? För att attraheras och välja folkpartiets valsedel krävs nog en medveten borgerlig grundsyn parat med en liberal ådra och öppet sinne mot omvärlden och europa. Sedan bör skolan vara högt prioriterat som viktig valfråga tillsammans med jämställdhet och personlig frihetsönskan. Kanske inte urmodellen för en svensk medelväljare?
Folkpartiet har lite rollen av alliansens goda samvete och alibi mot hård och kall marknadsliberalism och traditionell högerpolitik. Partiet har en humanistisk grundsyn och stark antirasistisk grundinställning. En naturlig huvudmoståndare är sd som står för en spegelvänd motsats inom i stort sett alla politikområden verses folkpartiet. Partiet har förutsättningar att locka både högersossar och vänstermoderater.Risken är dock att partiet upplevs som storstadsfixerat och nischat mot akademiker. Lite oförtjänt är nog LO-väljaren partiets mest svårflörtade väljargrupp men partiet behöver bredda sin rekryteringsbas. Politiken i sig skulle nog kunna locka betydligt fler väljare om partiets framtoning fick lite mer folklig touch.
Min bedömning är att partiet kommer att hamna runt 7% i höstens val. Dock kan detta förändras av tex situationen i Ukraina då bla försvarsfrågan kan bli verkligt het. Partiets europavänliga linje och positiva EU-linje går väl i dagsläget inte helt i takt med väljaropinionen men detta kan ändras. Och då kan resan uppåt i opinionen gå fort.
Partiet skulle också gynnas av ett partiledarbyte och få lite behövlig nytändning. Björklund börjar verka sliten och fokuseringen och ansvaret som skolminister verses resultatet är inget som i dagsläget gynnar partiet.
Nästa analys behandlar kristdemokraterna.