LSS - en lag utom all rimlighet?
25.11.2013 19:33
Lagen om särskilt stöd och service för funktionshindrade, LSS,brukar beskrivas som en av de större reformerna inom sociallagstiftningen. Jag lämnar upptäckta bedrägerier och bluff-fall därhän, låt oss istället titta på den ekonomiska aspekten och göra en rimlighetsanalys.I politiken brukar beslut grundas på a) behovsbild, b) ekonomi,c) rimlighetsaspekt, d) genomförandeaspekt, e) populistisk aspekt. År 2001 kostade LSS, då iform av främst särskilda gruppboenden och institution i runda slängar runt 5 Miljarder kronor årligen. Efter reformeringen, eget boende, dygnet runt bemanning, transportservice m.m har kostnaden för 16 000 brukare rusat iväg till en årlig kostnad på 30 Miljarder kronor!!! Jämför totala försvarsanslaget på knappa 41 Miljarder kronor.
Frågan jag ställer är relevant för alla skattebetalare: är rimlighetsaspekten av konsekvenserna av denna reform förankrad politiskt? Och i så fall av vilka partier? Politisk makt förutsätter ansvarsfullt beslutsfattande och att konsekvenser av fattade beslut följs upp. En återgång till gruppboende resp institionellt boende för majoriteten av dessa brukare skulle kunna innebära en nettonota för skattebetalarna på under 10 Miljarder kronor, med bibehållen kvalitet på vården/omsorgen.
Finns då den politiker eller parti som har modet att lyfta frågan? Blev konsekvenserna orimliga ute i kommunerna? Bör kanske ekonomisk hushållning av skattemedel gå hand i hand med en rimlighetsanalys av reformer innan genomförandet? Jag svarar obetingat Ja på den frågan!
Riv upp LSS i dagens utformning, kombinera sunt förnuft och ekonomi, tillse god vård och omsorg i kollektiv form, återgå till gruppboenden och institutionellt boende, ta kontrollen över en galloperande kostnadsökning. Ta ert ansvar för hushållning med skattemedlen!