Virsbos vägval - framtid eller förfall?
03.01.2014 19:17
Virsbo står idag inför ett viktigt vägval. Valet framåt överskuggar alla andra små och stora frågor för orten och är starkt sammanbundna med ortens historia, geografiska läge, demografiska situation samt möjliggör en väg ur det ekonomiska moras som idag i allt högre grad återspeglar sig i eftersatt skötsel och underhåll, brister i social service, hotbild mot servicenäring och företagande på orten. Efter att ha flyttat hem efter drygt 9 år i Fagersta är kontrasterna slående.
Surahammar kommuns accelererande vanskötsel, forsatt ekonomiska förfall, skuldsituation och centralorten Surahammars allt mer trängda situation bådar inte gott för kommundelen Virsbo eller för den delen Ramnäs. Den totala politiska oförmågan att konsekvent anpassa kostnadskostymen, sluta upplåningen och amortera på befintligt skuldberg har resulterat i en hedrande bottenplacering bland landets mest skuldtyngda och vanskötta kommuner. I dagsläget är frågan om en skattehöjning på 5 kr rakt av skulle vara tillräckligt, bara som en hint ang det ekonomiska läget.
Virsbo har nu två val: antingen sjunker vi ner i dyn tillsammans med Surahammar, ger upp och sätter vårt hopp till en sammanslagning med Västerås eller så börjar vi på allvar att analysera Virsbos möjligheter att gå samman med en välmående och välskött grannkommun i norr, Fagersta. För en satellitort som Virsbo är det livsavgörande att tillhöra en kommun med stark ekonomi, starkt näringsliv samt en politisk ledning som vet vad man vill. Jag kan också se stora samordningsfördelar för Fagersta: plus 1500 innevånare (påverkar statsbidragen och skattebasen positivt), knyter ihop Åmmäningsbygden och gynnar naturligtvis Västervåla, Ängelsberg och Vretarna/Västansjöbygden. Näringslivet skulle stärkas markant på bägge orterna, kommunikationer och skola kunna samordnas och utvecklas positivt.
Inom 10 till 15 år är min övertygelse att vi har en stor bergslagskommun bestående av Fagersta, Norberg, Skinnskatteberg och förhoppningsvis Virsbo. Med en befolkning på ca 25 000 personer skulle skattebas och de demografiska utmaningar vi ser komma inom främst vård och äldreomsorg kunna mötas och lösas. Blir också utvecklingen den att vi samtidigt får uppleva den andra stora gruvboomen beräknar man att denna kan komma att innebära ca 5000 nya jobb i bergslagen. Jag vill att Virsbo blir en del av framtida möjligheter och tillväxt, Därför är det livsviktigt att snarast ta kontakter, bilda en arbetsgrupp tillsammans med Fagersta kommun, hamra fram en framtidsvision, konkret handlingsplan och skruva upp det politiska trycket i frågan.
Ett kommunbyte från Surahammar till Fagersta är för mig den överskuggande frågan - för en framtid för Virsbo!