Blogg
-
08.02.2015 11:26
Nordic Battle Group till Ukraina?
Situationen i Ukraina försämras nu i snabb takt och striderna eskalerar. Rysk inblandning och ryska förband deltar nu i stor omfattning på separatisternas sida med Putins goda minne. Den Ukrainska arme´n har fått retirera från strategiskt viktiga punkter och rebell kontrollerat område är nu avsevärt större än i höstas då Minsk överrenskommelsen träffades. Förutom Luugansk och Donetsk hotas nu också Mariupol som om den faller ger separatisterna och Ryssland landförbindelse med Krim som sedan tidigare annekterats av Ryssland. Civilbefolkningen utsätts för lidande, övergrepp och massakrer. För den del av befolkningen som stannar i det krigshärjade östra Ukraina väntar en helvetes vinter där kamp för mat och överlevnad blir daglig rutin.
Ryssland och psykopaten Putin visar nu sitt rätta ansikte. Ryssland är därmed också ett akut hot mot Polen, Baltikum, Finland och även Sverige. Åland och Gotland finns med största säkerhet med i den Ryska krigsplanläggningen. En uppmarsch genom norra Finland, norra Sverige till Nord Norge är i högsta grad ett tänkbart scenario. Ukraina vädjar om hjälp, ekonomisk och militär. Endast USA har öppnat dörren för ökade vapen leveranser av offensiva vapen till Ukrainas militär. Eu, anförda av Tyskland och Frankrike. klamrar sig fast vid diplomatins magiska spö och överläggningarna i Munchen får ett otäckt drag av dejavu från 1938...om vi matar odjuret med eftergifter så kanske stillas dess hunger?? Historiens dom kan komma att bli hård. Putin och hans anhang är besatta att återupprätta Sovjet väldets gränser och makt, rule by fear, och har en långsiktig plan för dess genomförande.
Ryssland uppträder hotfullt mot dess grannar, hotfulla uttalanden paras med förnekanden och dimridåer, skolbok 1A för skurkstater och dess regimer. Ryssland isoleras allt mer, de ekonomiska sanktionerna biter, och Putin kan peka på fientliga utländska makter och motivera Rysslands agerande och folkets allt mer tuffa ekonomiska situation på utlänsk inblandning och fiender omringande Ryssland. Vad gör då EU, Norden och Sverige i denna situation? Stefan Löfven utesluter alla behövliga insatser för att stödja Ukraina i denna svåra stund, Sverige duckar och pekar på EU diplomatin...historien går igen. Sverige har samtidigt förband i utlandstjänst, nu senast 200 man till Mali(!), utlandsstyrka i Afghanistan(!) samt marina enheter för pirat jakt vid afrikas horn!
Hur kan det komma sig att det finns vilja och resurser till Långtbortistan men alldrig när en europeisk granne behöver hjälp? Kanske vore detta ett lysande tillfälle att sätta in Nordic Battle Group i Ukraina vid Mariupol fronten? Ett ukraina utan fungerande flygvapen kanske skulle uppskatta 25 - 30 JAS plan för luftoperationer mot separatistsidan? Kanske skulle stridsvan utlandspersonal kunna spela stor roll för krigshändelserna vid Donetsk fronten istället för att jaga lakansklädda helskägg i Långtbortistan? Kanske skulle ett svenskt initiativ få ett tvehågset EU att göra likaledes? En multieuropeisk insatsstyrka till Ukrainas försvar? Tyvärr lär vi inte få se detta inträffa. Sverige lär ducka, blunda, låtsas ingenting veta och i traditionell anda fega ur när en grannstat behöver oss som mest. Viktigare då att jaga öken nomader i Mali eller bedriva flygspaning obeväpnade åt Nato medan hela världen skrattar åt den svenska tamkatten utan klor. Ryssland lär fortsätta gnugga händerna av förtjusning!
-
17.08.2014 10:41
I skuggan av katastrofen..
Såhär med någon veckas distans till den katastrofala branden i skogen utanför Virsbo i Västmanland, så börjar omfattningen och den osannolika turen som främst Gammelby och Ängelsberg hade att sjunka in. När jag måndagen den 4/8 bar ut några av de få tillhörigheter jag hann plocka ihop i plastpåsar till bilen och påbörjade en 3 dagars evakuering, så var eldfronten 300 meter öster om mitt hus...med Guds hand eller med försynens hjälp, så kantrade vinden mot nordost och eldhavet strök Gammelby medhårs och vände i rasande tempo mot Starbäck, Karbenning och Snytensjön...
Katastrofen börjar som sagt att sjunka in, men frågorna hopar sig, framför allt om Sveriges förmåga i tider av kris och katastrofer. Tafattheten och oförmågan att förutse konsekvenser i ett tidigt skede är talande. Innan måndagens kaos hade norra Västmanland varit inbäddat i ett rökdis i 4 dygn från "skogsbranden i Sala"...Sala ligger 6 mil från Virsbo/Gammelby i rakt östlig riktning. Mediernas rapportering gjorde att många var helt omedvetna om brandens närhet och omfattning. Lokala räddningstjänster var oense om strategi och vem som var huvudansvarig för brandinsatsen. Man kan ju kanske tycka att något ansvarigt brandbefäl redan på lördagen borde ha slagit larm om att detta är på väg att gå käpprätt åt helvete..skicka mera resurser!
Själva den så kallade evakueringen av ca 1200 personer var helt oorganiserad. Det var rädda sig den som kan...var och en för sig själv..inte en fråga om man hade någonstans att ta vägen, personer 75+ som övernattat i bilar, eget tält, hotell på eget initiativ . De så kallade kommunala kriscenter som skulle hantera frågan såg i alla fall inte jag röken av..bedrövlig information! I stort sett var lokalradion och facebook enda källan till fungerande information. Först på onsdagen visste jag om mitt hus och hela Gammelby hade klarat sig..Det var de idella insatserna som räddade hela denna situation. Utan dessa hade säkerligen brandens omfattning och konsekvenser blivit mångdubbelt större. Detta är också ett resultat av ett civilsamhälle som nedrustatoch blottat enorma brister. Först på tisdag och onsdagen, i och med de franska och italienska släckningsplanen, så kunde den allvarliga situationen bemästras.
Konsekvenser och lärdomar: Omfattningen av nedrustningen av det militära försvaret, nedläggningen av civilförsvaret, bristen på resurser: inga värnpliktiga. inga ingenjörstrupper, inga vertolhelikoptrar, bristande samband, grava brister i förmågan att informera civilbefolkningen, brist på struktur och resurser för större evakueringar, inga egna plan för vattenbombning och kanske framförallt: bristande ledning och ledarskap kommer förhoppningsvis att få stora konsekvenser om lärdomarna från denna katastrof tas på allvar.
20 års katastrofal nedrustning av det militära försvaret, resursavveckling, tömning av civilförsvarsförråd, allmänna värnpliktens avskaffande 2010, allt detta lägger en mörk skugga över samtliga ansvariga riksdagspartier och naiva riksdagsledamöter som unisont och kollektivt är ansvariga för tingens ordning! Kommer ansvar att ukrävas där? Troligen inte, och när brandens nyhets värde lagt sig, kommer då lärdomarna att innebära rejält ändrad prioritering och nytt vägval rörande det svenska försvarets styrka och struktur? Kommer behovet av ett övergripande civilförsvar att beaktas? Troligen inte.
Till dagens riksdagspartier, nuvarande riksdagsledamöter och framför allt till ansvariga politiker mellan 1994 till 2010 vill jag bara säga: Skämmes ta mej Fan!!! Känner sånt förakt och ilska mot dessa välavlönade drönare som försatt folket och landet i denna situation. Ett rikt och civiliserat land som Sverige visar sig ha en berdskap och förmåga likvärdigt Burkina Faso!
Politiker som inte har vett att prioritera folkets väl och säkerhet, har den intuition och klarsyn som följer av at lära från historien och säkra framåt är inte värdiga att representera folket. Tänk på detta när du går till valurnorna i höst, utkräv ansvar!
-
08.06.2014 11:14
Dags att reformera demokratin - D 2.0 ?
Efter den senaste tidens omvälvade väljarrörelser och diskussion angående stödröster, andrahandsval, sänkt spärr m.m kan det vara på sin plats att diskutera vårt demokratiska valsystem men också vem det bör innefatta. Är de politiska partierna främst ett lydverktyg som följsamt skall följa närmsta opinionsflöde eller väljarnas minsta nyck? Eller är politiska partier främst riktnings-markörer för djupare ideologiska strömningar som skall staka ut vägen framåt på ett konkret sätt för valmanskåren som sedan har ansvaret att i allmänna val ta ställning till önskad framåtrörelse? Vindflöjel eller stigfinnare?
Historiskt brukar statsvetare peka på det Italienska exemplet, parlamentariskt kaos, nyval, kaos igen, kortlivade minoriteter som det främsta argumentet för spärrar till det nationella parlamentet. Motståndarna hävdar att fler väljaryttringar skulle få komma tilltals med inga eller sänkta spärrar. Naturligvis skulle chansen öka för djurrättsgrupper, nynazister, vänsterextrema, feminister mfl om dörrarna till parlamentet lämnades vidöppna. Skulle vi då kunna få stabila majoriteter? Oheliga allianser? därav är vi nödda och tvugna...Riskerna med ett dylikt system överskrider med råge vinsterna. Är parlamentets roll att minsta väljarpoinion skall ha representation? Eller är parlamentets uppgift att i demokratiska val vaska fram ett majoritetssynsätt att styra landet framåt? Enfrågerepresentation eller ideologisk representation?
Är demokratin oss för alla tider given? Historien svarar nej på den frågan! Demokratin är en skör blomma som må vårdas väl men också tuktas för att stå stark i framtiden. Enligt FN:s barnkonversion så är man numera barn tom 18 års ålder. Ska barn ha rösträtt? Få övningsköra vid knappa 17 års ålder? För inte så länge sedan ansågs man som barn tom 15 års ålder sedan inföllde tre M:en: straffmyndig, moppemyndig samt pippmyndig. Den som på 70 eller 80-talet kallat en 17-åring för barn hade fått skallbenet inslaget.Kanske dags att med en senarelagd mognad och förlängd barnperiod samt tonårsperiod upp i 30-års åldern att diskutera en höjd myndighets och rösträttsålder till 21 år? Kanske dags att höja riksdagsspärren till 5% i ett första steg med målet 7% valperioden senare?
Kanske även dags för de etablerade partierna att fundera på formerna för stadfästandet av partiernas samfällda politik och färdväg framåt? Kanske dags att avkräva väljarna ansvaret att både analysera och sätta sig in i sakfrågor såväl som ideologi på ett helt nytt sätt. Kanske dags för folkfostran i demokrati 2.0. När de politiska partierna återigen slipar sina ideologiska argument, vågar ta konfrontation och inte samlas i mitten i rädsla att stöta sig med medelklassens minsta nycker, kanske kan vi då åter få ett partiväsen med respekt. Dags att tala klarspråk med väljarna om partiernas yttersta mening: inte att som ett lackmuspapper scanna av väljaropinionen efter minsta möjliga yttring utan att gå före, presentera sin politik, visa vägen framåt med budskapet: väljare varsågod -ta ditt ansvar - gör ditt val - acceptera utfallet! En väljare som inte tvingas ta ansvar för helheten, som inte förstår demokratins krav och ansvar är demokratins dödgrävare.
Vilar sålunda ett stort ansvar på de etablerade partierna där främst moderater och socialdemokrater har missförstått politikens innersta väsen med resultatet den triangulering och begreppsförvillan som vi ser idag. Vad vilja socialdemokraterna? vad vilja moderaterna? En särdeles viktig fråga för dig som väljare att utkräva svar på de tre månader som återstår till höstens riksdagsval! Kräv ideologiskt klarspråk, kräv att foten sätts ner i sakfrågor, kräv svar på vägen framåt!
-
02.06.2014 19:13
Miljöpartiet - när maskrosen får hybris.
Så har då miljöpartiet avslutat sin kongress. Fortfarande höga på Eu-valsresultatet och de två extra mandaten så vet kaxigheten inga gränser. När vi sitter i den nya regeringen får Sverige sin första feministiska regering! lovar partiet segerrusiga. Höjda miljöskatter med 17 Miljarder kr, friår, 35-timmars arbetsvecka för alla, minst två avvecklade kärnkraftverk nästa mandatperiod, nya satsningar på skolan, mindre klasser, lasbilsskatt och flygskatt, dubbdäcksförbud och ohejdad tillväxt av rovviltstammarna, ja partiet vet inga gränser för reglerings och skattehöjarglädjen. Framburen på en entusiastisk våg av urbana kvinnor och ungdomar ska Sverige fostras i den enda rätta gröna läran. Tillväxt skall ersättas av ekologisk icketillväxt som ekonomisk norm.Dvs vi skall tvingas gå ner i standard och livsstil vare sig vi vill eller inte. Hårda bud väntar för Svensson och företagen.
Man funderar ju på om socialdemokraterna och Stefan Löfven delar entusiasmen. Sossarna står still eller minskar i opinions-mätningarna medan den tilltänkta regeringspartnern tar ut segern i förskott och lägger upp en ganska svårsmält valmeny på bordet. Miljöpartiets höga svansföring och ökning i opinionen komplicerar situationen för S på flera plan. Ett stillastående parti,eller ett försvagat S har att hantera svåra ev regeringsförhandlingar med ett kaxigt och troligen stärkt Mp. Dessutom finns risken att till vänster växer också vänsterpartiet, om än trängt av ett ytterligare uppstickarparti på yttersta vänsterkanten, F!. Frågan man ställer sig är: hur forma ett trovärdigt alternativ av detta mot en samspelt och inkörd allians, om än tilltufsad efter 8 års regerande? Många väljare kommer att väga regeringsalternativens trovärdighet och realpolitik innan man lägger sin röst i höst. Jag är inte övertygad om att denna avvägning kommer att missgynna allianspartierna.
Hos alliansen har både centerpartiet och kristdemokraterna någorlunda fast mark under fötterna och moderaterna ligger stabilt runt 22 -25% i opinionen. 16% av väljarna är osäkra, många av dessa är allmänborgerliga väljare som bestämmer sig sent. På onsdag startar allianskonventet där de fyra allianspartierna gemensamt mejslar ut valprogrammet för en regering Reinfeldt nr:3 . Alliansens trumfkort kommer att bli osäkerheten på den röd/gröna sidan. Vem vill med vem och vilken politik kommer att bli den faktiska efter ett ev vunnet val? Köp inte grisen i säcken, med alliansen vet du vad du har kommer budskapet att låta.
Varje tiondels förstärkning i väljarstödet för Mp, V eller F! kommer nu paradoxalt att gynna alliansen och missgynna S. Jag gör fortfarande bedömningen att alliansen är långt ifrån rökt. Ju mer granskning av miljöpartiets reala förslag, vänsterpartiet och feministiskt initiativ kommer få väljarna att beakta alternativen utifrån realism, regeringsduglighet samt konsekvenser av lagda politiska förslag. Väljarna kommer att kräva vänstersidan på klarspråk i en mängd sakfrågor. Då duger det inte som S att hänvisa till valresultat och därpå följande förhandlingar. Väljarna och alliansen kommer att kräva besked före valet.
Så välkomna gott folk till en synnerligen spännande valrörelse. Almedalen blir startskottet. Följ Independendent watchers rapportering från Almedalen och vidare i valrörelsen ända fram på valnatten. Analyser, rapporter, referat och kommentarer.
-
31.05.2014 10:26
Dags för M! - maskulint initiativ?
Extremfeminismens och extremvänsterns tillväxt gör frågan om det är dags för ett Maskulint initiativ, för oss som får gåshud av stolligheterna på feministkanten. Kanhända dags för en agenda för mannens rättigheter och jämställdhet?
- Slut på all diskriminering av män i alla sammanhang och på alla områden. Förtrycket och förlöjligandet av mannen och mannens biologiska drifter och kroppskonstituering måste upphöra.
- Kvotering av medelålders män till tunga poster och beslutande organ. Erfarenhet och logiskt tänkande - bristvara idag!
- Total jämställdhet: slut på mildare domar för kvinnliga brottslingar, samma fyskrav vid antagningsprov, samma villkor vid idrott och tävlingar, gemensamma toaletter, 50% av vårdnadstvisterna skall gynna mannen, gemensamma omklädningsrum.
- Rösträtt vid 21 år för kvinnor. Minst 50% män i alla beslutande organ!
- Slopad sexköpslag om inte köp av sexuella tjänster likställs straffmässigt med försäljning av dito.
- Slut på mannens negativa särbehandling gällande gräsklippning,snöskottning, biltvätt o mek, grillning, lyft av möbler m.m.
- Finns bara ett kön: Hum
- Topplesstvång i badhus och på badplatser.
- Lägg ner Ullared!
- Starta eget bidrag till strippklubbar.
- Kraftigt sänkta skatter på öl och snus. Snus bör subventioneras och saluföras på hälsokosthyllan.
- Mer sport, bilprogram och bikinishower på alla Tv-kanaler.
- Krafttag mot kvinnligt manipulerande av män medelst sexuell förförelse/sexigt beteende/hjälplöshet.
- Burkatvång för kvinnor över 40.
- Beivra kvinnligt våld/gnäll/klankande mot kuvade män.
- Mannens åsikt norm vid möblering och val av tapeter och färg.
- Färgen rosa förbjuds i alla sammanhang.
- Större portioner på restauranger och matställen. Förbjud vegetarianer, veganer och dito kost.
- Jakt & fiske klassas som riksintresse. Fri jakt på varg, björn och Lo.
- Kraftigt säkt bensinskatt. Full avdragsrätt för bensinslukande hobby-bilar med V8-motorer.
- 6 veckors semester för alla män. 7 dagars sjukskrivning vid förkylning.
- Mannens rätt till regelbunden sex grundlagsfästs.
Rösta på M! dags att bryta könsmaktsordningen. Alla riktiga män - förenen eder!
Denna satir är inte långt från ett spegelvänt lite tillspetsat traktat hos extremfeministmen. Alla rättigheter - inga skyldigheter! Hur tror du att media skulle haussa denna maskulina rörelse? Tänkvärt tankeexpriment inte minst gällande bevakning och av- saknad av kritiskt granskande av både Mp, V och inte minst F!. Skulle en manlig motrörelse komma undan lika billigt?
-
31.05.2014 09:48
Slutsummering Eu-valet
Valdeltagande: drygt 51% (+5,5%)
Kd 5,93% 1 mandat +/-0
M 13,65% 3 - 1
C 6,49% 1 +/- 0
Fp 9,91% 2 - 1
S 24,19% 5 - 1
V 6,30% 1 +/- 0
Mp 15,41% 4 + 2
Sd 9,67% 2 + 2
Fi 5,49% 1 + 1
PP 2,23% 0 - 2
Personval: Centerns Fredrick Federley tar partiets enda mandat med drygt 3000 rösters marginal.
Katastrofen förstärkt för både M + S. Hur sossarna skall få detta urusla resultat att framstå som en framgång eller status quo efter tappet av det sjätte mandatet till Mp återstår att se. Bådar inte gott för Stefan Löfven med ett segerrusigt och offensivt Mp inför höstens val. Att partiet dessutom tar för sig i gamla paradfrågor för S samt kombinerar dessa med ett grundmurat förtro- ende i miljöfrågan, antirasism och nyvaknad feminism lär göra sossarnas partistrateger sömlösa. Sossarnas oförmåga att lyfta i oppinionen trots vänstervindar, dess oförmåga att sätta ner foten i många sakfrågor som väljarna efterfrågar, dess gammal-modiga profil kan bädda för en rejäl negativ överraskning i höstens val. Kan det vara så att Mp håller på att ta S plats som progresivt och framtidsfokuserat parti i den unga urbana väljarkåren? Isåfall får sossarna stora problem. Både åt höger och vänster.Forsätter vänstern till höger om S att växa kan S hamna i en omöjlig situation efter höstens val, speciellt om kräftgången fortsätter eller tillbakagången förstärks. Vad har S för motvapen?
Hos moderaterna är man fortsatt groggy efter väljarnas käftsmäll. Liten tröst dock att opinionsundersökningarna visar mer normala siffror för partiet. Dock är man runt 7% ner jämfört med senaste riksdagsvalet. Ljuset i tunneln är att både Kd och C fått nytt liv och hopp efter framgångarna i Eu-valet.Dock har partistrategerna ett mega-jobb att få tillbaka tron och optimismen hos ett stukat M där tendenser till olydnad och ifrågasättande av nuvarande strategi kan märkas. I ett toppstyrt parti som M är vägen kort mellan succe´ och fiasko om strategin ifrågasätts och ledartron vacklar. Kan loser-stämpeln tvättas av? kan tingens verklighet vändas till något positivt? Ja alldeles uppenbart, Alliansen kan peka på kittet och samarbetsförmågan, den samfällda politiken, stabiliteten nu när mittenpartierna ser ut att vara på fastare mark. Sist och inte minst kan Fredrik Reinfeldt peka på spretigheten hos vänstersidan, Mp:s sakpolitik med höjda miljöskatter, anti-arbetslinje, friår, energipolitik m.m som S måste förhålla sig till i en ev regeringsbildning samt inte minst tillväxten till vänster om S där nu även F! ser ut att kunna blanda sig i leken.Hur forma ett lag och en regering under dessa förhållanden? hur blir sossarnas förhandlingsits med ett kaxigt Mp och en ev stärkt ytterkantsvänster? Väljarna gör nog en noga analys av detta och det är inte säkert att utfallet blir ogynnsamt för alliansen. Mycket kan och kommer att hända på de tre månader som återstår fram till valdagen. Jag räknar inte ut Reinfeldt &co i förtid.Vi går mot en mycket spännande och intensiv valrörelse. Följ den här på Independent watcher!
-
26.05.2014 16:47
Summering & reflektioner ang Eu-valet
Ett Eu-val som kastat chockvågor in i etablissemanget! Så kan man summera söndagens valutgång. En summering av utfallet:
Valets frustrerade:
Fp: det mest utalat eu-positiva riksdagspartiet höll fronten bra trots tillbakagång. Landade till slut på precis 10% (-3.6%) och får två mandat i det nya parlamentet (-1). Ja till Eu, ja till euro, Ja till Nato var kanske inte det mest väljarfriande budskapet i dessa anti Eu-vindar, men likt den ståndaktige soldaten höll man fronten utan att svaja i övertygelsen. Ett parti som kan se sig själv i spegeln till skillnad från M och S.
Valets lågoddsare:
Mp: allting är relativt. Landade på 15,3% (+4,4%) och får därmed tre mandat (+1) i det nya parlamentet. Partiet hade dock 17%i Eu-valet 1995 så någon alltime high-resultat är det inte frågan om. Partiets ohejdade glädjeyttringar på valnatten handlade istället om den skalp man tagit då man landat som näst största parti före M. Ser dock ut som om gröna gruppen totalt krymper i det nya Eu-parlamentet så det kan visa sig vara en pyrrusseger. S ser också sådär lagom roade ut av partiets framgång.
Valets skrällar:
F!: en kombination av lågt valdeltagande ( 48,9%) + storstadsfeminism + naiva förstagångsväljare resulterade i att Sverige numera företräds av ett extremfeministiskt vänsterparti till vänster om V. Med ett valresultat på 5,3% och ett mandat (+1) så kommer Sverige företrädas av vulgärfeminism och vänsterextrema åsikter och ståndpunkter i parlamentet. Att partiet över- huvudtaget tog sig in beror på Eu-valets lägre trösklar visavi ett lågt valdeltagande. Blir inte lika lätt i höstens riksdagsval.
M: en sällan skådad självförvållad kollaps! Med 13,6% och tre mandat (-1) gör Sveriges högerparti ett sällan skådat chockras.Ointresse, oprioriterat, oinspirerat, tre ord för att beskriva den moderata arrogansen inför Eu-valet. Med en träig dinosaurie till förstanamn, helt i otakt med tiden trodde sig moderaterna kunna glida vidare i europapolitiken. Det ordnar sig, vi gör bara det vi måste, Eu-val - Gäsp-, var intrycket som delgavs väljarna. Inga visioner, inga fräscha nya toppnamn utan mer ett lag (undantaget Fjellner) plockat från avbytarbänken. Vad hade ni förväntat er M? Trögt tugg om den inre marknaden, handelsavtal hit, fri rörlighet dit... inget om visionerna för ett framtida Eu, miljön eller problemen som finns. En får vad man förtjänar M!
Valets förväntade:
Sd: så får då danskt folkeparti och Le pen mfl sällskap av ett tvättäkta svenskt missnöjesparti på yttersta högerkanten. Med utträdeskrav, nationalism och protektionism parad med knätofsar och nostalgi samt främlingsrädsla skall så Sverige företrädas på den europeiska arenan. Med 9,7% (+6,5) i valresultat och två mandat (+2) fylls brunskjortornas bänkrader på. Intelligensreserven har sagt sitt vid valurnorna. Tillsammans med F! går alltså tre av tjugo mandat till nya ytterlighetspartier. Heja Sverige!
S: status quo - trots vänsterorkan i väljarkåren! Med en avpolleterad och inrikespolitiskt omöjlig Eu-negativ Marita Ulvskog som förstanamn gör S en repris på ett historiskt dåligt val. Någon som är förvånad? mer än S? Otroligt att de två statsbärande partierna gör samma katastrofala missbedömning samtidigt. Snacka om att skjuta sig själv i foten. Sossarnas glädje på val-natten var nog mer skadeglädje över M:s debakle än sitt egna lama resultat i vallokalerna: 24,4% (+/-0) och sex mandat (+/-0). Katastrof! V + F! + Mp är nu större än S tillsammans så herr Löfven har ett och annat att fundera på fram till riksdagsvalet. kan bli en besvärlig knut detta.
Valets återkomst:
C: partiet gör ett oväntat bra resultat och uppvisar en oväntat stark valspurt! Man kunde se gamla C glimta fram trots ett intet-sägande förstanamn. Valets högoddsare med 6,5% (+1%) och bibehållet ett mandat kan partiet le mot belackarna som för längesedan räknat ut partiet. Men gammal är äldst. Med grisknorrar och antibiotikakött så kom det gamla obundna centern tillbaka.För partiet ett livsviktigt valutfall som kan betyda biljetten kvar till riksdagen efter höstens val.Kan man skönja ett parti som letar efter bakvägen ur den allianstvångströja man snärjt in sig i? Självständigheten har nog gett mersmak.
Kd: lite i skymmundan har partiet gjort ett starkt val liksom C och visat belackarna att än finns det krut i kyrkraderna! Med 6,0%(+1,3%) och bibehållet ett mandat har partiet fått ny livsluft under vingarna. Precis som för C så var ett bra Eu-valsresultat en förutsättning för en bra valrörelse och internmoralen inför höstens riksdagsval.Lars Aduktusson effekten kan ej förnekas. Ett genidrag av ett litet uträknat parti desperat på jakt efter uppmärksamhet. Dessutom oväntad stor marginal, kan man ana sympatiröster från M-väljare som tyckte bättre om laguppställningen hos grannen? Kan visa sig viktigt för alliansens forsatta öden och äventyr. Roligt med ett parti som reser sig på 9!
Valets besvikelse:
V: ballongen som sprack. 6,3% (+0,6%) och bibehållet ett mandat (+/-0). Aldrig har väl ett leende sett så ansträngt ut som hos Jonas Sjöstedt på valnatten. Katastrof! Detta var valet när V skulle resa sig över ensiffrigt och gå upp i elitserien. Så kom då detta F! och förstörde hela tillställningen! Man kan riktigt ta på besvikelse och förundran hos partiet: allt såg ju så bra ut, fina oppinionssiffror, bra drag, rätt frågor och inte minst: en vänstervind vi inte sett maken till sedan 60-talet.Vänsterpartiets resultat är kanske ett av valnattens stora mysterier vid sidan om moderaterna. Vad gick fel? vart gick våra väljare? var fan kom hon ifrån (Schyman)? Analysen lär få nattlampan att lysa länge på partikansliet. Hur ladda om.. hur parera F! + Mp i valrörelsen i höst. Sjöstedt & co har en hel del att fundera på.
PP: piraterna har halat flaggan! 2,2% (-4,9) och 0 mandat (-2). Tack och hej till ytterliggare ett enfrågeparti. Som en dagslända räckte dansen bara en sommar. Kanske kom väljarna på att det behövs något mer bakom en enda paradfråga, om än så viktig. Se och lär Gudrun!
Sverige, Sverige fosterland.. kommer att representeras av en brokig samling parlamentariker. Fördel Sverige? skulle inte tro det! Kan bli high life bland bänkraderna, men seriöst? gynnar Sverige? skulle som sagt inte tro det.
-
24.05.2014 13:14
Tänkvärt inför Eu-valet på söndag.
Så har då slutdebatten i Svt inför Eu-valet på söndag avverkats. Enligt de senaste oppinionsundersökningarna så ser det ut som att minst tre av Sveriges 20 mandat riskerar att gå till ytterlighetspartier ( F! + Sd) förutom Mp ( 2 - 3 mandat).
Tänkvärt i sammanhanget är att Sveriges röst i Eu och i parlamentet kan bli företrädda av partier med extrema åsikter i miljö, migrationsfrågor, samarbete, frihandel, öppenhet samt ur könsperspektiv. Är det bilden Sveriges folk vill ge av folkviljan?
Att tänka på i sammanhanget är att din röst har dubbel tyngd vid ett valdeltagande runt 50%. Din röst spelar roll!
Ska Sverige representeras av stabila demokratiska partier med tyngd och förankring i Sveriges riksdag? eller av frispelare med extrema åsikter? på den allt viktigare europeiska arenan?
Ta europapolitiken på allvar! Beslut i Eu påverkar din och min vardag i större omfattning än vad många inser. Sveriges röst i Eu är viktig. Se till att sverige representeras av seriösa företrädare i genuint demokratiska och seriösa partier.
Gå och rösta på söndag! Ta ditt demokratiska ansvar! Beakta alternativen och tänk efter noga vem du vill och tror bäst företräder Sveriges intresse på den allt viktigare europeiska nivån!
Riskera inte Sveriges inflytande och anseende genom att välja in extrema politiska företrädare/partier.
-
11.05.2014 14:56
Lathund inför Eu-valet
Svårt att få grepp på politikerna och partierna inför Eu-valet den 25/5? Independent watcher ger dig snabbhjälp med vår enkla lathund för tvehågsna. Vad tycker partierna i några viktiga Eu-frågor? Studera och ta ställning!
I grunden positva till EMU och euron: M, Fp, S, Kd, Negativa: C, V, Mp,Sd
I grunden positiva till att Sverige skall bestämma ang skyddsjakt på varg:
C, Sd, Kd, M, Negativa: Mp, V, Fp, S
Värnar det svenska undantaget rörande snuset:
Ja: M, C, Kd?, Sd Nej: S, V, Mp, Fp
I grunden positiva till Eu:s fria rörlighet:
Ja: M, C, Fp, Kd, Mp, Nej: S, V, Sd
I grunden positiva till ökad överstatlighet i miljöfrågor:
Ja: Mp, C, S, V, Fp Nej: M, Sd, Kd
Eu:s jordbruksstöd bör minskas/avvecklas: Ja: M, Fp, Kd, S, V, Mp, Sd Nej: C
Värnar Eu:s regionalstöd: Ja: C, S, V, Kd, Fp, Nej: Sd, M, Mp
Socialt protokoll bör införas i Eu: Ja: S, V, Mp, Nej: M, C, Fp, Kd, Sd
Värna svenska kollektivavtal: Ja: S, V, Fp Nej: M, C, Kd, Mp, Sd
Eu bör på sikt bli mer federalistiskt: Ja: Fp, S, M Nej: Sd, C, Mp, Kd
I grunden positiva till arbetskraftsinvandring: C, M, Fp, Mp, Nej: S, V, Sd
Eu bör utökas med fler medlemsstater: Ja: M, Fp, Kd, Mp, C, V Nej: Sd, S?
Sverige bör gå med i NATO: Ja: Fp, M, Kd Nej: S, V, Mp, Sd, C
Färre beslut bör flyttas till Bryssel: Ja: Sd, C, Kd, V, Mp Nej: S, M, Fp
Sverige borde lämna Eu: Ja: Sd, V, Mp? Nej: Fp, M, C, Kd, S,
Är öppet Eu.positiva i ord och handling: Ja: Fp, M Nej: Sd, C, S, V, Mp, Kd
Sverige borde stå som rollmodell för hela Eu::
Ja: Sd, S, V, Mp Nej: Fp, M, C, Kd,
Står för en vänsterdimension i Eu-politiken: Ja: S, V, Mp, Fp Nej: M, Kd, C, Sd
Röstar för att urholka den svenska modellen: Ja: C, M, Kd, Sd Nej: S, V, Mp, Fp
Jobbar aktivt för att motverka främlingsfientliga/högerextrema rörelser i Eu:
Ja: Fp, S, M, Kd, C, V, Mp Nej: Sd
Driver jämställdhet och miljöfrågor i Eu: Ja: V, Mp, S, Fp, Nej; Sd, M, C?, Kd
Vill öppna upp Eu mot omvärlden: Ja: Mp, C, Fp, V Nej: Sd, M, S, Kd
Hitta din dimension, gå på instinkt - rösta rätt i valet till Eu parlamentet!
-
05.05.2014 17:02
Agenda partiledardebatt 140504
Så har då valrörelsens första riktigt heta partiledardebatt gått av stapeln såhär tre veckor före Eu-valet. Sedvanligt lyste dock europafrågorna i stort med sin frånvaro märkligt nog. Enda europaanknytningen var nog frågan om det ökande tiggeriet och i viss mån arbetskraftinvandring och den fria rörligheten. Men den väljare som väntat sig partiernas ståndpunkter och hoppats på information om europapolitiken och Sveriges roll i unionen gick rejält bet. Man undrar om partierna är medvetna om de signaler som ointresset för Eu sänder från samtliga partier: "Eu är ganska oviktigt, men gå och rösta så vi höjer valdeltagandet"?
Nåväl debatten präglades av en samspelt allians som ville sticka hål på oppositionens svartmålning av läget i riket. Oppositionen å sin sida ville visa på ökad segregation, ökade klyftor och skattesänkningar som allt eländes moder. Stefan Löfven hade det tufft då sossarnas ovilja att öppet redovisa sin och det tilltänkta koalitionspartiernas politik föll ganska platt mot en samspelt och samkörd allians som öppet redovisade sin väg framåt. Tittaren fick lätt bilden av en socialdemokrati så rädd att ta ställning för att inte stöta sig med någon att det nästintill blev patetiskt. Saken blev inte lättare av en uppskruvad Fridolin som högg på det mesta och dessutom visade på miljöpartiets klart avvikande ståndpunkter gällande försvar, energipolitik och arbetskraftsinvandring.
Blir inte lätt det här kunde man nästan se på Löfvens kroppsspråk. Saken blev inte underlättad av en Jonas Sjöstedt i topp form. Klart och konsist redovisade han vänsterns ståndpunkter på fråga efter fråga och vann respekt för sina välformulerade inlägg. En av kvällens stora vinnare i debatten! Annie Lööf fäktade desperat mot hela oppositionen men mycket av miljö och landsbygd blev det inte. Istället framstod hon som en kall och syrlig nyliberal i all sin prakt. Stackars Göran Hägglund kom nästan bort i debatten. Partiets små framstötar gällande höjt tak i A-kassan sågades brutalt av Reinfeldt och sen var det slut på den diskussionen. Hägglund är egentligen en god retoriker men kommer bort i dessa sammanhang. Piggare var folkpartiets Jan Björklund som hade flera tuffa och smått dråpliga inlägg mot samtliga partiledare i oppositionen. Han fick folkpartiet att sticka ut och kunde även erkänna brister och felbeslut gällande försvar och skola. Respekt!
Jimmy Åkesson fastnade i flykting och invandringsfrågan och så var den sagan all. Fredrik Reinfeldt slutligen hade en ganska god kväll. Han stod upp för alliansens politik, visade vägen framåt och lyckades ganska väl påvisa oppositionens tomma säck och brist på samordning. Trumfkortet är naturligtvis avsaknaden av en sammanhållen politik från oppositionen, något som spelar statsministern rakt i händerna. Reinfeldt är också en av kvällens vinnare i debatten, lugn, saklig och kraftfull markering mot Sd stärkte statsmannaprofilen.
Sammanfattningsvis hade inte oppositionen, frånsett Sjöstedt, någon av sina bättre kvällar. För socialdemokraterna nästan pinsamt dåligt. Löfven kan inte riktigt matcha Reinfeldt i debatten, drivs på defensiven, stakar sig, verkar osäker på siffror. För väljarna måste kvällens drabbning varit ganska klargörande: med alliansen vet vi vad vi får, med oppositionen får vi vänta och se tills efter valet! Frågan är om majoriteten av väljarna köper grisen i säcken, när det drar ihop sig på allvar till i höst.
Vidare ser försvarsfrågan otippat ut att bli en valfråga av rang detta år. Blir besvärligt för mp och v, men även för s med sådana tilltänkta kompisar. Alliansen kommer nu att pressa Löfven på besked ända upp på målrakan gällande politiken och sakfrågorna. Blir spännande att se hur valstrategerna tacklar detta. Du kan se hela debatten under fliken VAL 2014.