Blogg

  • 16.01.2014 16:25

    Kommentarer:2 v.03

    Så har då årets vargjakt åter stoppats av förvaltningsrätten, denna tummelplats för diverse särintressen och extremist organisationer. Ett i demokratisk ordning fattat riksdagsbeslut, verkställt av ansvarig myndighet, naturvårdsverket, kan nu åter trixas till av organisationer som inte respekterar i laga ordning fattade beslut i landets högsta beslutande organ, Sveriges riksdag. Fantastiskt att det i ett utvecklat demokratiskt land kan få fortgå att små intresse grupper på detta sätt kan blockera verkställandet av regeringsbeslut. Konsekvensen blir att rovviltstammarna och då främst vargstammen kommer att växa explosionsartat och utom kontroll med svåröverblickbara konsekvenser.

    Dessa konsekvenser får betalas av landsbygdens folk, av småbrukare och djurägare långt från södermalms rovdjurs fanatiker. Kraschade klövviltstammar, den nordiska löshunds jakten, livstil och tradition, allt offras för vurmen av en liten romantiserad storstadsledd sk naturvårds opinion. Antijaktlobbyn i Eu-parlamentet kombinerat med Eu-kommisionens katastrofala brist på verklighetsförankring firar nya triumfer. På kort sikt. För en dag rinner bägaren över. En dag kommer en majoritet av Sveriges folk att på allvar ifrågasätta Eu-medlemskapets värde och konsekvenser. Kanske blir svaret up yours, mr Barroso!

    Sveriges 100 000 jägare borde nu mangrant gå ut den 1/2, avsluta jobbet och visa att nu är det slut på leken. 100 000 jägare torde svårligen kunna bli lagförda, utredda eller beivrade. Dessutom finns i botten ett fattat riksdagsbeslut och ett verkställighetsbeslut från ansvarig myndighet.

    Ser inte hur jakten ens skulle kunna beivras, brott styrkas eller ens lagföras? Brott mot genomförande av demokratiskt fattade riksdagsbeslut?

    Kanske vore det rätt besked att ge hela Eu med Eu-kommisionen i främsta ledet. Dont fuck with Sweden!

  • 15.01.2014 22:03

    Kommentarer v.03

    Så har då folk och försvar hållit sin årliga konferens i Sälen. Alla högdjur på plats och för en gångs skull med alla brister i försvaret och oroliga nordiska grannreaktioner som hett stoff i press, debatt och på den politiska agendan. Ser faktiskt ut som om bristerna rörande vår försvarsförmåga sakta börjar sjunka in och vara på god väg att kana in på tio i topplistan inför den analkande valrörelsen. Till alla etablerade partiers förfäran, då man i endräkt står bakom  20 års slakt på förband och resurser. Peace in our time, aldrig mera krig, försvaret bara ett särintresse!

    Sanningens kranka blekhet kryper nu in på, kan det faktiskt vara så att väljarna sent om sidor börjar få upp ögonen för konsekvenserna av den naiva och destruktiva syn på vårt försvar som varit allenarådande i konsensus. Historiens dom och väljarnas dom kan bli hård när vår i stort sett obefintliga försvarsförmåga kläs av i sin nakenhet.

    Vi får koncentrera oss på att försvara Stockholm och statsledningen. Mer resurser finns inte säger ÖB. Vår försvars förmåga är bättre än 2006 säger försvarsministern. Kompetensbefriade klåpare säger folket!

    Övriga landet får klara sig med de lokala militära medel som står till buds säger ÖB.

    Dags för Virsbo Folkstorm?

  • 13.01.2014 17:26

    Analys: Centerpartiet på hal is

    Centerpartiet håller fanan högt supervalåret 2014 trots en inte allt för efterlängtansvärd sits i väljaroppinionen. Partiet pendlar mellan 3,5 - 4,5% i oppinionsundersökningarna och parti ledaren Annie Lööf, vår egen Sarah Palin, fäktar vidare på sin inslagna väg med nyliberalism och fokuset på storstadsoppinionen och småföretagarna som lys boj. Kan ibland tyckas som om inget förslag är kontroversiellt nog för den nya centern, ju impopulärare förslag - dessto bättre tycks vara taktiken. Känns ibland som om detta ärovördiga parti har ockuperats av en gren från Cuf:s yttersta högerfalang.

    Partiets historiska rötter: landsbygden, det jordnära, den lilla människan, decentralisering, värnandet av lokalsamhället och miljön har ersatts av ett kallt och hårt nyliberalt program där ingenting är heligt och allt skall omprövas. Kanske har partiet där någonstans tappat sin själ och blivit så upptaget att vara M lojalt in i undergången och samtidigt glida så långt till höger, att kylan och kroppsspråket hos partiledaren inte går i takt med orden som kommer ur munnen. Annie Lööf riskerar att hamna i Sahlin-fällan: ett grundmurat ickeförtroende både internt i partiet och externt i oppinionen. Sen spelar orden ingen roll.

    Kampen för riskkapitalets rätt att tjäna pengar inom vård, skola och omsorg, fri invandring, uppluckring av turordningsrätten, omaskerat angrepp på den svenska modellen, den naiva synen på företagande och arbetsgivare döljer stora blottor i partiets nuvarande politik. Trots moderaternas reträtt mot mitten och därmed lämnades stora luckor i politiken tar inte centern chansen att profilera sig i ex försvarsfrågan, social välfärd eller landsbygdens problem. Obegripligt! Likt en politikens Jeanne Dárc står Annie där, trofast vid moderatledarens sida medan skeppet sjunker, ståndaktig och lojal. På plussidan kan nämnas partiets starka kommunorganisation, den raka linjen i rovdjursfrågan och en lång tradition av ansvarstagande, både kommunalt och på riksnivå. Partiet får också alltid betydligt fler röster i kommunvalet än i riksdagsvalet.

    Partiets hemsida, finns under länkar: www.centerpartiet.se, och hör inte till de bättre. Tråkig och svår navigerad men ger en bra bild av partiets kärnpolitik. Noteras att flera lokalavdelningar inte har en egen hemsida år 2014!

    Partiet kommer i valrörelsen spendera ca 70 milj kr, men vad hjälper det när hela partiet har pyspunka. Ute i kommunerna kämpar det sista uppbådet, de sista entusiasterna som fortfarande tror på miraklet. Min analys är att partiet skulle må bra av en paus från allianssamarbetet, behöva utmejsla en självständig politik med historien bakåt i fokus. Vad är partiets uppgift? Dess själ? Vart vill vi? Vilken roll vill vi spela? Centerns roll som brett mittenparti och alternativ även för socialdemokratiska väljare behöver återerövras. Då duger det inte att tävla med moderaterna om att stå längst till höger på den politiska skalan. Min analys är att supervalåret blir en superval rysare för centern. Mandatet i Eu-valet flyger med all säkerhet sin kos. Och i riksdagsvalet är det nog 50/50 för om partiet klarar sig kvar. Ser oppinionsläget ut som idag på valdagen kan nog centern inte räkna med tillräckliga stödröster från moderaterna. Gör bedömningen att partiet har en ny partiledare 2015 och en rejäl omprövning av den förda politiken. Om man fortfarande är ett riksdagsparti då, det får valnatten utvisa.

    Nästa analys behandlar miljöpartiet.

  • 06.01.2014 12:44

    Kommunala hjälppoliser - landsbygdens möjlighet?

    Underbemanningen av poliser i aktiv tjänst utanför storstäderna tar sig absurda proportioner. I norra Sverige kan två poliser i en radiobil ha en geografisk yta stor som uppland, västmanland och sörmland som ansvarsområde en lördagnatt. Många små polisstationer är endast bemannade dagtid, i vissa fall endast en eller två veckodagar eller har ersatts med mobil polisstation någon dag i veckan, På många småorter är detta väl känt både av kriminella och av de boende vilket naturligtvis skapar oro och en misstro mot polisens förmåga att skydda och hjälpa. Trots en utbyggnad av polisutbildningen så är fortfarande inte numerären eller snarare den geografiska fördelningen av tillgänglig polispersonal i yttre tjänst tillräcklig. Så vad göra? Hur kan vi öka tryggheten och möjlig heten att beivra brott på landsbygden och i den rena glesbygden?

    Ett tänkbart alternativ vore att införa kommunala hjälppoliser på små orter. Jämför med frivilligbrandmän, ordningsvakter, jakt o fisketillsyningsmän. Betrodda,stabila personer, kvinnlig eller manlig, som bedöms som lämpliga får genomgå en kortare snabbutbildning, ges grunläggande rättigheter och befogenheter att beivra och ingripa mot brottslighet och i akuta situationer i inväntan på reguljär polispersonals ankomst, Hjälppoliserna skall också ta emot enklare anmälningar om brott, kunna göra utredande på platsenbesök, utföra visitering, alkoholtesta samt gripa brottslingar. Hjälppolisen avlönas av kommunen med ett fast arvode och skriver på treårskontrakt där denne förbinder sig att vara disponibel för tjänstgöring helger, kvällar och nätter efter schema.

    De kommunala hjälppoliserna skall ses som ett komplement till den reguljära polisen och skall även kunna förstärka denna vid behov ex större insatser, skall gång, upplopp, större evenemang osv. Kommunen får i sin tur ersättning från staten för den extra kostnad som verksamheten innebär. Vi skulle sålunda återgå lite mot gårdagens system med fjädringsman på orten, någon med god personkännedom och god geografisk kännedom.

    Så skulle tryggheten kunna återställas, brottsbekämpningen stärkas samt rättsäkerheten kunna börja gålla hela vårt land, även glesbygden. Ett annat sätt att förstärka polisnärvaron på små orter och på landsbygden vore att aspirantutbildningen blev styrd av behovsbilden istället för som idag, där majoriteten av aspiranterna söker sig till Stockholm, Göteborg och Malmö regionerna för sin aspiranttjänstgöring.

    Rättssäkerheten och rätten till trygghet, även på landsbygden, kräver nya grepp. Kommunala hjälppoliser kan vara medicinen.

     

  • 04.01.2014 23:55

    Analys - Vänsterpartiets stora chans

    Supervalåret 2014 ser ut att kunna bli vänsterpartiets stora chans. Partiets sunda EU-skeptisism parat med en rak vänsterpolitik utan krussiduller torde kunna resultera i ett gott resultat i valet till EU-parlamentet i maj. Som motkraft till högerextrema krafter kommer nog många att se vänstern som ett sunt alternativ i den stora generalrepetitionen inför höstens riksdagsval. På riksnivå torde vp kunna gynnas av tröttheten med alliansens arbetslinje och skattesänkarfokus.

    Vänsterpartiet kör i motsats mot socialdemokraterna en rak och enkel vänsterretorik och med partiledaren Jonas Sjöstedt har man fått ett publikt ansikte utåt.När han kan hålla humöret i schack i debatterna. Varför skulle en väljare som ogillar alliansens politik, vill ha slut på privatiseringar, ogillar vinster i välfärden,vill ha högre ersättningsnivåer i socialförsäkringarna, efterfrågar satsningar på hyresrätter och fler bostäder till ungdomar, hyser skeptisism mot EU, bekänner sig som feminist rösta på S? Socialdemokraterna har förflyttat sig mot politikens mitt, godkänner 90% av alliansens politik, kommer inte att återställa skattesänkningarna, flörtar med C + Fp, vinglar i kärnkraftsfrågan, hymlar med socialismen, kort sagt är som ett borgerligt parti light? Vänsterartiets linje angående vinster i välfärden har också stöd hos en stor del av väljarkåren och inte ens där törs S sätta ned foten. När vänsterpartiet har större förtroende i försvarsfrågan ån moderaterna så förstår man att något har hånt, både med vänsterpartiet och i svensk inrikespolitik.

    Vänsterpartiet har flera publika företrädare, har idag en ny stabilitet och en trovärdighet i att inte mörka vad man tycker och vill politiskt. Ett tvåsiffrigt valresultat ser därmed inte omöjligt ut.Läser man landsbygdsplattformen, fackligt politiska plattformen mfl så framträder bilden av ett parti med en heltäckande attraktiv politik som nog gör socialdemokratiska partistrateger oroliga. På oroliga listan kan nämnas partiets Hen-feminism, vurmen för veganer och djurrättsaktivister, spretigheten med diverse anti-rörelser. På plussidan den raka motkraften mot SD och den växande rasismen. Kan vänsterpartiet föra fram de goda exempel som finns i landet där partiet styr kommunalt eller i landstinget, så blir det svårt för alliansen och för den delen socialdemokraterna att skrämmas med kommunistspöket eller partiets oförmåga att omsätta politik i praktiken. Kort sagt, svårt att se något annat alternativ än vänsterpartiet för de väljare som är trötta på växande klyftor, raserade socialförsäkringar, ökande utslagning och som vill ha en helt ny politik till vänster. För dessa väljare kan ju S inte ens finnas på banan!

    Vänsterpartiet kan bli den stora skrällen valåret 2014. Lite i skymundan av de stora drakarna och haussen runt SD:s opinionssiffror kan det bli så att vänsterpartiet på valnatten blir den otippade högoddsare som plussar på sina valsiffror rejält. Vänsterpartiet har också en av de bästa, enklaste och lättnavigerade politiska hemsidorna: gå in under länkar, klicka på vänsterpartiet. Klicka gärna in på politik och kika på plattformarna i diverse ämnesområden.

    Socialdemokraterna får nog ställa in sig på tuffa förhandlingar vid en eventuell valseger för det rödgröna blocket!

    Nästa analys behandlar Centerpartiet inför supervalåret 2014.

  • 04.01.2014 13:32

    Matkassen - framtiden för de små butikerna?

    Då jag under julledigheten tillbringat en del tid hos min flickvän i Västerås har jag upplevt baksidan med de centrerade stora köpcentrumen på Erikslund och Hälla. Parkeringshelvetet, trängsel och kalabalik, detta springande affär till affär. Är detta framtiden? Det ultimata shoppandet? Jag tror både handlare och politiker underskattat kraften i det nya sättet att handla: nätshopping. Jag har under nämnda period testat matshopping på nätet. Beställt och hemkört till dörren, inte helt olika den service som på 60-talet erbjöds från Gammelby handel medelst mopedleverans. Har testat både Linas matkasse samt coops matkasse. Helt suveränt! Antingen färdig matkasse för 4 middagar för fyra personer inkl recept ( Linas koncept) eller självvald matkasse för 5 middagar för fyra personer (coop). Bekvämt hemlevererat.Ser en vision av en framtid där det fysiska besöket i livsmedelsaffären på sikt blir en sällsynt företeelse, kanhända kanske blir det så att livsmedelsaffären som vi känner den idag inte längre finns fysiskt, utan är en affär endast på nätet? Kan det bli så att dessa monster till affärscentrum som Erikslund mer eller mindre gapar tomma, övergivna om 5 till 10 år? Och varför stanna vid livsmedel? Delikatesser kan redan idag i viss mån beställas för hemleverans. Chark och grönsaker står på tur, hund och kattmat finns redan för till dörren leverans.

    Kan detta även vara chansen för den lilla handlaren? För bybutiken, lanthandlaren, Ica-butken på den lilla orten? Ser enorm potensial. Andelen äldre i befolkningen växer, möjligheten att få livets nödtorft hemkört kommer att öppna nya möjligheter med växande datakunskap och användande. Kan ge nya möjligheter för att kunna bo kvar på den lilla orten och ge den lokala lilla butiken en möjlighet att muta in ett område utanför de stora drakarnas intresseområde. Vin, snus, läsk och godis, kalsonger och strumpor, finns det igentligen någon begränsning hur långt detta kan expandera? Blir det fysiska butiksbesöket en helt onödig företeelse inom några år? Kommer det överhuvudtaget att finnas öppna bemannade butiker i någon större omfattning inom en 10 års period?

    Ställer nya krav på den lokala näringidkaren men kan också ge den lilla butiken en möjlighet till överlevnad i en framtid där konsumentens möjlighet att ta sig själv till den  fysiska butiken inte längre blir det avgörande utan istället servicegraden hos den lokale handlaren blir det avgörande för bägge parter. Spännandeoch futuristiskt? Ja kanske, men även behovet av kommunikationer, behovet av bil för långväga shoppingturer ställs också under starkt förvandlingstryck. Kan även innebära en stor omvälning i synen på behov av bil för boende både i stad och på landsbygden.

    Kanske ser vi möjligheten till en blomstring även för glesbygdens butiker likväl som en möjlighet att bo kvar i det lilla samhället eller på den rena landsbygden både som ung och gammal? Trycket ligger på den enskilde handlaren. Vågar ni ta framtidens utmaning i båten?

  • 03.01.2014 19:17

    Virsbos vägval - framtid eller förfall?

    Virsbo står idag inför ett viktigt vägval. Valet framåt överskuggar alla andra små och stora frågor för orten och är starkt sammanbundna med ortens historia, geografiska läge, demografiska situation samt möjliggör en väg ur det ekonomiska moras som idag i allt högre grad återspeglar sig i eftersatt skötsel och underhåll, brister i social service, hotbild mot servicenäring och företagande på orten. Efter att ha flyttat hem efter drygt 9 år i Fagersta är kontrasterna slående.

    Surahammar kommuns accelererande vanskötsel, forsatt ekonomiska förfall, skuldsituation och centralorten Surahammars allt mer trängda situation bådar inte gott för kommundelen Virsbo eller för den delen Ramnäs. Den totala politiska oförmågan att konsekvent anpassa kostnadskostymen, sluta upplåningen och amortera på befintligt skuldberg har resulterat i en hedrande bottenplacering bland landets mest skuldtyngda och vanskötta kommuner. I dagsläget är frågan om en skattehöjning på 5 kr rakt av skulle vara tillräckligt, bara som en hint ang det ekonomiska läget.

    Virsbo har nu två val: antingen sjunker vi ner i dyn tillsammans med Surahammar, ger upp och sätter vårt hopp till en sammanslagning med Västerås eller så börjar vi på allvar att analysera Virsbos möjligheter att gå samman med en välmående och välskött grannkommun i norr, Fagersta. För en satellitort som Virsbo är det livsavgörande att tillhöra en kommun med stark ekonomi, starkt näringsliv samt en politisk ledning som vet vad man vill. Jag kan också se stora samordningsfördelar för Fagersta: plus 1500 innevånare (påverkar statsbidragen och skattebasen positivt), knyter ihop Åmmäningsbygden och gynnar naturligtvis Västervåla, Ängelsberg och Vretarna/Västansjöbygden. Näringslivet skulle stärkas markant på bägge orterna, kommunikationer och skola kunna samordnas och utvecklas positivt.

    Inom 10 till 15 år är min övertygelse att vi har en stor bergslagskommun bestående av Fagersta, Norberg, Skinnskatteberg och förhoppningsvis Virsbo. Med en befolkning på ca 25 000 personer skulle skattebas och de demografiska utmaningar vi ser komma inom främst vård och äldreomsorg kunna mötas och lösas. Blir också utvecklingen den att vi samtidigt får uppleva den andra stora gruvboomen beräknar man att denna kan komma att innebära ca 5000 nya jobb i bergslagen. Jag vill att Virsbo blir en del av framtida möjligheter och tillväxt, Därför är det livsviktigt att snarast ta kontakter, bilda en arbetsgrupp tillsammans med Fagersta kommun, hamra fram en framtidsvision, konkret handlingsplan och skruva upp det politiska trycket i frågan.

    Ett kommunbyte från Surahammar till Fagersta är för mig den överskuggande frågan - för en framtid för Virsbo!

     

  • 29.12.2013 14:49

    Det totala haveriet - ett försvar i sönderfall

    Försvarsdebatten har blottat en förunderlig okunskap, naivitet och farligt ointresse hos våra styrande politiker för dagens situation, både försvarspolitiskt men kanske främst, rörande försvarets förmåga att ens utföra sina primära uppgifter. Vi har en försvarsminister som verkar lika malplacerad på sin post som en vegan i en charkuteributik. Ointresset, oförståelsen och insiktsbristen i fögderiet skiner igenom och skickar signalen av en försvarsminister på en post så ointresserad, så bristande i förståelse för sakernas sammanhang men kanske främst, så bristande i insikten om att försvaret inte är en post bland andra budgetposter utan ett fögderi och ett ansvar som ytterst handlar om värnandet av landets säkerhet, självständighet och frihet!

    Allmänna värnpliktens avskaffande, i praktiken nedläggning av hela vapenslag, arme´ns impotens, avskaffandet av luftvärn och kustbatterier samt nedbantningen av marinen och flygvapnet till rent löjeväckande numerärer sänder en klockren signal till våra grannländer och potensiella fiender i öster: här är ett land som varken vill, kan eller kommer att bjuda militärt motstånd vid en konflikt. Historiens dom kan bli hård mot dagens velourstyrande M-regering! Har dagens styrande politiker ens ställt sig den primära frågan: Om inte Sverige skall lämna ett säkerhetspolitiskt vaccum i norden: vad är i såfall den mininumerär och minislagkraft som försvarsmakten behöver i manskap, utrustning, reserver, understöd, transport/mobilitet, eldkraft? Vilken utrustning behöver vi? Vilka uppgifter skall vi klara med max 3 månaders förvarning/mobilisering? Hur klarar vi skyddet av vitala platser - våra stora befolkningscentra? Sveriges geografiska läge, vår långsträckta kustlinje, Gotland, mälardalen, norrbotten ställer krav på välutrustade mobiliseringsplatser, stor mobilitet, samt en välövad arme´ som bygger på allmän värnplikt.

    Rent generellt kan man precicera: skall hela landet kunna försvaras, en fiende mötas i luften och på havet, våra vitala installationer säkras, våra stora befolkningscetran skyddas så kräver detta en styrka och manskapskader vida överstigande dagens löjeväckande endagsförsvar! En kort behovspresentation:

    3 pansarbrigader, 5 mekaniserade brigader, 10 infanteribrigader samt 5 understödsbrigader + 100 000 man i hemvärnet skall ses som minimumnivå gällande arme´n ( ca 220 000 man, 500 stridsvagnar, 1000 pansarfordon inkl motoriserat artelleri)

    500 JAS, 200 taktiska bombplan, 100 transportplan, 300 arme´ helikoptrar, 50 Lv bataljoner, 100 talet mobila  taktiska robotbatterier

    Kustartelleribataljoner på Gotland+ Stockolms skärgård, amfibieförband 5 bataljoner, marininfanteri 5 bataljoner ( ca 15 000 man)

    10 u-båtar, 5 u-båtsjaktförband, 10 korvetter, 3 robotbestyckade jagare, 50 torpedbåtar, 50 minutläggare,trupp/mtrl transpotfartyg

    Med ovan numerär och slagkraft skulle målsättningen av ett rikstäckande och avskräckande försvar åtminstånde uppfyllas primärt. Viktigt här att också tillse att preemtiv slagkraft finns för att i ett tidigt läge kunna slå ut fientlig trupp/fientliga baser redan i baltikum och västra Ryssland. Svenska folket och dess politiker har ett val: antingen tittar vi nyktert på behovsbilden bakom fraserna och orden om rikstäckande försvar och nationell säkerhet eller så fortsätter vi att sticka huvudet i sanden och låtsas att det operettförsvar vi har idag skall uppfylla illusionen och fantasiverkligeten.

    Något för dagens försvarspolitiker att tugga och svälja över jul o nyårshelgen!   ...och Gott nytt år!

  • 25.11.2013 19:33

    LSS - en lag utom all rimlighet?

    Lagen om särskilt stöd och service för funktionshindrade, LSS,brukar beskrivas som en av de större reformerna inom sociallagstiftningen. Jag lämnar upptäckta bedrägerier och bluff-fall därhän, låt oss istället titta på den ekonomiska aspekten och göra en rimlighetsanalys.I politiken brukar beslut grundas på a) behovsbild, b) ekonomi,c) rimlighetsaspekt, d) genomförandeaspekt, e) populistisk aspekt. År 2001 kostade LSS, då iform av främst särskilda gruppboenden och institution i runda slängar runt  5 Miljarder kronor årligen. Efter reformeringen, eget boende, dygnet runt bemanning, transportservice m.m har kostnaden för 16 000 brukare rusat iväg till en årlig kostnad på 30 Miljarder kronor!!!  Jämför totala försvarsanslaget på knappa 41 Miljarder kronor.

    Frågan jag ställer är relevant för alla skattebetalare: är rimlighetsaspekten av konsekvenserna av denna reform förankrad politiskt? Och i så fall av vilka partier? Politisk makt förutsätter ansvarsfullt beslutsfattande och att konsekvenser av fattade beslut följs upp. En återgång till gruppboende resp institionellt boende för majoriteten av dessa brukare skulle kunna innebära en nettonota för skattebetalarna på under 10 Miljarder kronor, med bibehållen kvalitet på vården/omsorgen.

    Finns då den politiker eller parti som har modet att lyfta frågan? Blev konsekvenserna orimliga ute i kommunerna? Bör kanske ekonomisk hushållning av skattemedel gå hand i hand med en rimlighetsanalys av reformer innan genomförandet? Jag svarar obetingat Ja på den frågan!

    Riv upp LSS i dagens utformning, kombinera sunt förnuft och ekonomi, tillse god vård och omsorg i kollektiv form, återgå till gruppboenden och institutionellt boende, ta kontrollen över en galloperande kostnadsökning. Ta ert ansvar för hushållning med skattemedlen!

  • 24.11.2013 17:58

    Dags att skrota det fria skolvalet?

    Konsekvenserna av den fria etableringen av friskolor kombinerat med elevers rätt att välja skola utefter eget huvud blir nu uppenbar för allt flera. Överetablering, konkurrens genom förmåner, hämmad kvalitet, kommunala skolor som avfolkas, ökad segregering men kanske främst resursslöseri av gigantiska mått. Skola och utbildning är en av de tyngsta posterna när skattemedlen skall fördelas. Då kanske man tycker att den politiska styrningen av dessa resurser skulle innebära etableringskontroll och styrning av utbildningsutbudet?  Riksdag och regering likväl som kommuner och landsting får prognoser rörande elevunderlag men också på hur arbetsmarknaden förväntas utveckla sig i närtid och på lång sikt. Kanske förutsätter då skattebetalarna att utbildningsplatser/utbud justeras så att eleverna styrs mot utbildningar som svarar mot arbetsmarknadens behov de kommande åren?

    Verkligheten är att det råder vilda västern gällande både etableringar men också gällande utbudet på utbildningar! Det finns idag ingen politisk styrning alls, efterfrågan styrs istället i hög grad av: rykte, nycker, mode. Detta gäller både skolval och val av utbildningar. Detta får till konsekvens att det utbildas minst 10 ggr fler frisörer, media arbetare, samhällsvetare än vad som kunde vara motiverat. Samtidigt minskar utbildningen inom naturvetenskap, matematik, språk mfl vilket gör att bristsituation uppstår. Även utbildning inom vård och omsorg minskar i popularitet trots stort behov framöver. Gymnasieutbildning till ex gruvarbetare, maskinförare, vvs-rörmokeri mfl visar samtidigt minst 10 ggr för få utbildningsplatser kontra framtida behov.

    Vi utbildar med andra ord våra unga till arbetslöshet och överetablering istället för jobb och behov!

    Min uppfattning är klar: det fria skolvalet är en katastrof samhällsekonomiskt och en katastrof för många ungdomar som lägger ett antal år på en utbildning som inte kommer att generera i jobb. Det är dags att ta politisk kontroll över skolväsendet. Dags att det är slut med leken nu! Resurserna måste styras mot kvalitet och ett utbildningsutbud som speglar arbetsmarknadens behov. Skolpengen bör avskaffas och geografisk närhet ånyo bli avgörande vid skolval. Troligen är ett förstatligande av skolan enda vägen att gå.

    Den allmänna kommunala skolan bör åter prioriteras och stärkas. Frågan är, finns den politiska kraften att återställa svensk utbildningsväsende?

<< 1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>

Kontakt

www.independent- watcher.se

© 2013 All rights reserved.

Skapa en hemsida gratisWebnode