Dags att reformera demokratin - D 2.0 ?

08.06.2014 11:14

Efter den senaste tidens omvälvade väljarrörelser och diskussion angående stödröster, andrahandsval, sänkt spärr m.m kan det vara på sin plats att diskutera vårt demokratiska valsystem men också vem det bör innefatta. Är de politiska partierna främst ett lydverktyg som följsamt skall följa närmsta opinionsflöde eller väljarnas minsta nyck? Eller är politiska partier främst riktnings-markörer för djupare ideologiska strömningar som skall staka ut vägen framåt på ett konkret sätt för valmanskåren som sedan har ansvaret att i allmänna val ta ställning till önskad framåtrörelse?  Vindflöjel eller stigfinnare?

Historiskt brukar statsvetare peka på det Italienska exemplet, parlamentariskt kaos, nyval, kaos igen, kortlivade minoriteter som det främsta argumentet för spärrar till det nationella parlamentet. Motståndarna hävdar att fler väljaryttringar skulle få komma tilltals med inga eller sänkta spärrar. Naturligvis skulle chansen öka för djurrättsgrupper, nynazister, vänsterextrema, feminister mfl om dörrarna till parlamentet lämnades vidöppna. Skulle vi då kunna få stabila majoriteter? Oheliga allianser? därav är vi nödda och tvugna...Riskerna med ett dylikt system överskrider med råge vinsterna. Är parlamentets roll att minsta väljarpoinion skall ha representation? Eller är parlamentets uppgift att i demokratiska val vaska fram ett majoritetssynsätt att styra landet framåt? Enfrågerepresentation eller ideologisk representation?

Är demokratin oss för alla tider given? Historien svarar nej på den frågan! Demokratin är en skör blomma som må vårdas väl men också tuktas för att stå stark i framtiden. Enligt FN:s barnkonversion så är man numera barn tom 18 års ålder. Ska barn ha rösträtt? Få övningsköra vid knappa 17 års ålder? För inte så länge sedan ansågs man som barn tom 15 års ålder sedan inföllde tre M:en: straffmyndig, moppemyndig samt pippmyndig. Den som på 70 eller 80-talet kallat en 17-åring för barn hade fått skallbenet inslaget.Kanske dags att med en senarelagd mognad och förlängd barnperiod samt tonårsperiod upp i 30-års åldern att diskutera en höjd myndighets och rösträttsålder till 21 år? Kanske dags att höja riksdagsspärren till 5% i ett första steg med målet 7% valperioden senare?

Kanske även dags för de etablerade partierna att fundera på formerna för stadfästandet av partiernas samfällda politik och färdväg framåt? Kanske dags att avkräva väljarna ansvaret att både analysera och sätta sig in i sakfrågor såväl som ideologi på ett helt nytt sätt. Kanske dags för folkfostran i demokrati 2.0. När de politiska partierna återigen slipar sina ideologiska argument, vågar ta konfrontation och inte samlas i mitten i rädsla att stöta sig med medelklassens minsta nycker, kanske kan vi då åter få ett partiväsen med respekt. Dags att tala klarspråk med väljarna om partiernas yttersta mening: inte att som ett lackmuspapper scanna av väljaropinionen efter minsta möjliga yttring utan att gå före, presentera sin politik, visa vägen framåt med budskapet: väljare varsågod -ta ditt ansvar - gör ditt val - acceptera utfallet! En väljare som inte tvingas ta ansvar för helheten, som inte förstår demokratins krav och ansvar är demokratins dödgrävare.

Vilar sålunda ett stort ansvar på de etablerade partierna där främst moderater och socialdemokrater har missförstått politikens innersta väsen med resultatet den triangulering och begreppsförvillan som vi ser idag. Vad vilja socialdemokraterna? vad vilja moderaterna? En särdeles viktig fråga för dig som väljare att utkräva svar på de tre månader som återstår till höstens riksdagsval! Kräv ideologiskt klarspråk, kräv att foten sätts ner i sakfrågor, kräv svar på vägen framåt!

Tillbaka

Kontakt

www.independent- watcher.se

© 2013 All rights reserved.

Skapa en hemsida gratisWebnode